sejarah penubuhan ayam bismi sejak 1987

Segalanya bermula ketika Pengasas merangkap Presiden Ayam Bismi, Datuk Haji Jaffri melibatkan diri dalam bidang perniagaan pada tahun 1987 setelah diperkenalkan oleh rakannya yang ketika itu juga berminat dalam perniagaan menjual daging ayam.

 

Beliau telah memulakan perniagaan ini dengan membeli ayam hidup daripada pembekal dan kemudiannya disembelih dan terus dipasarkan. Pada hari pertama memulakan perniagaan ini, Datuk Haji Jaffri telah sembelih sebanyak 50 ekor ayam dimana ketika itu tiada lagi tempat  untuk menjual ayam. Namun begitu, beliau telah mengambil inisiatif untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat  sehinggalah beliau berjaya mendapatkan tempat di Pasar Tani Alor Setar dengan usaha beliau sendiri dimana rakan beliau ketika itu sudah berputus asa.

Semenjak dari itu, beliau telah bertekad untuk membesarkan perniagaan beliau ke arah penternakan dan juga pemprosesan ayam secara besar-besaran. Oleh itu, usaha beliau ini telah mendapat sokongan yang padu oleh isteri beliau, Datuk Hjh. Mazlina yang kini memegang jawatan sebagai Kumpulan Pengarah Urusan Bismi Empire Sdn. Bhd.

 • Pengasas & Presiden

  YBHG DATUK HAJI JAFRRI AHMAD

  Dilahirkan pada 8 Disember 1964 dan tempat kelahiran di Simpang Empat, Alor Setar (Ditapak Ibu pejabat dan Pusat Jualan Ayam Bismi). Beliau merupakan anak kepada seorang pemandu bas dan ibunya hanyalah seorang suri rumah.

   

  Beliau mula berjinak dalam bidang perniagaan sejak sekolah rendah lagi dimana awalnya membantu ibunya menghantar kuih di kedai-kedai di sekitar Simpang Empat. Kemudiaannya, beliau meneruskan lagi minat berniaga dengan menceburi pelbagai perniagaan yang lain sehingga pada tahun 1987, mula menjalankan perniagaan ayam bersama rakan kongsi beliau.

   

  Namun, rakan kongsi beliau tidak bertahan lama menyebabkan beliau meneruskan perniagaan ayam seorang diri. Pada tahun 1990, beliau telah berkahwin dengan Datuk Mazlina Kamarudin (Pengarah Urusan Bismi Empire) dan bersama-sama menjalankan perniagaan ayam sehingga berjaya mencipta jenama Ayam Bismi di Malaysia.

   

  Kini beliau telah memegang jawatan sebagai Presiden dan Pengasas kepada syarikat Bismi Empire, Ayam Bismi, Bismi Cergas, Naka Biolife dan Ayam Bismi Food.

 • Pengarah Urusan

  YBHG DATUK HAJJAH MAZLINA KAMARUDIN

  Dilahirkan pada 1 Ogos 1967.

  Lulusan Diploma Analisa Pelaburan

  (UiTM Shah Alam)

visi syarikat

Menjadi jenama Ayam Halal yang paling dipercayai di seluruh Malaysia

misi syarikat

Kami adalah entiti perniagaan ternakan bersepadu dari ladang terus ke dapur anda.

Kami menjanjikan ketenangan fikiran dengan menyediakan ayam halal segar pada kualiti premium.

Kepakaran kami adalah di dalam bidang penternakan, pemprosesan dan pengedaran ayam Halal.

Ayam Bismi adalah satu bentuk dakwah dalam mendidik pengguna Muslim tentang kepentingan makan makanan yang Halal untuk mendapatkan kasih sayang Allah.

 

MAKLUMAT SYARIKAT :

IBU PEJABAT

No.11 Jalan Kangkong,

Simpang Empat

06650 Alor Setar

Kedah

KILANG PEMPROSESAN

No.11 Jalan Kangkong,

Simpang Empat

06650 Alor Setar

Kedah

STATUS SYARIKAT

Bumiputera

SEBARANG PERTANYAAN DAN ADUAN :

HOTLINE

1 300 88 2926

TEL. PEJABAT PENGURUSAN

04 765 1777

TEL. PEJABAT OPERASI / JUALAN

04 764 1828

NO. FAKS

04 764 1818

EMEL

marketing@ayambismi.com

IKUTI KAMI :

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • TikTok

2021 by Ayam Bismi.

Proudly Created with Wix.com

Anak Ayam Bismi

Setiap anak ayam yang masuk ke ladang Ayam Bismi berumur satu hari.